Publicerad: 2024-08-18

Artikeln är uppdaterad 9 september 2024. 

Peter, 60 år, har Alzheimer - tävlar i Veteran- VM i friidrott

Just nu pågår Veteran-VM i friidrott i Göteborg, 8000 deltagare från 110 länder gör upp i olika friidrottsgrenar på Slottskogsvallen och Björlandavallen mellan 13-25 augusti. Peter, 60 år, har diagnosen Alzheimers sjukdom och är en av många som under söndagen tävlar och springer loppet på 10 km. Med sig har han dottern Ella som stöd och hejarklack.  

Peter fick sin alzheimerdiagnos 2022 och tycker att träningen hjälper till att hålla honom positiv.

”Jag tycker min träning gör att jag hanterar min sjukdom bättre. Det blir lätt att man sitter hemma annars. Det är bättre att komma ut och röra på sig, säger Peter.”  

Foto: Alzheimerfonden. Dottern Ella tillsammans med pappa Peter innan start.

 

Foto: Alzheimerfonden. Bild från männens 10 km lopp. 

Detta är långt ifrån Peters första lopp. Han har deltagit i 12 maraton tidigare och vill fortsätta tävla och springa.

”Att träna hjälper. Jag känner direkt att jag mår bättre då.”

Årsrika Göteborg är en del av Veteran-VM i friidrott och lyfter frågor om åldrande och hälsa. En fråga som Peter tycker är viktig.

”Jag vill kunna fortsätta springa och tävla. Trots min diagnos.”

Peter berättar att han i vanliga fall tränar flera gånger i veckan men att han tränat lite extra inför detta lopp. Han har dessutom köpt ett par nya joggingskor inför Veteran-VM.

Peter springer för Alzheimerfonden tillsammans med Ludwig  Zick, ung anhörig och Alma Fager, som jobbar i Helsingborgs stad som strategisk sjuksköterska för kognitiva sjukdomar. 

Foto: Alzheimerfonden. Ludwig Zick, Peter och Alma Fager.

 

”Jag träffade Peter förra året på Alzheimerfonden och Demensförbundets familjeläger. Vi var ute och sprang flera gånger. Det tyckte vi båda mycket om, säger Alma.”

I Almas jobb ingår det att se till så att samhället lever upp till de rättigheter som personer med en kognitiv sjukdom har.

”Göteborgs stad gör ett jättearbete och har jobbat med dessa frågor i flera år.  Årsrika Göteborg, vill göra samhället mjukt för att alla människor ska kunna leva ett bra liv. Det är någonting som resten av Sverige behöver anamma, och som även vi i Helsingborg jobbar med, säger Alma.

Ludwig var med på Alzheimerfondens läger för unga anhöriga i Varberg 2022 och springer också detta lopp för Alzheimerfonden. Ludwig tycker det är viktigt att kognitiva sjukdomar lyfts och uppmärksammas, även i sportevenemang.

”Det blir lätt att personer med en kognitiv diagnos glöms bort och utesluts från samhället. Detta lopp är ett bra sätt att välkomna alla, säger Ludwig.

Med Peter i spetsen kom de tre löparna i mål efter 68 minuter. Vi på Alzheimerfonden är otroligt imponerade över deras insats och vill poängtera hur viktigt det är att fortsätta leva och drömma trots att man är drabbad av en kognitiv sjukdom.

”Det känns bra att gå i mål. Kul att vi gjorde detta tillsammans, säger Peter när han korsar mållinjen tillsammans med Alma och Ludwig.  

 

Foto: Alzheimerfonden. Alma, Peter och Ludwig fick ta emot blommor från Alzheimerfonden vid målgång. 

 

Teamet på Alzheimerfonden vill tacka Svenska Friidrottsförbundet för fint arrangemang och bra samarbete. Ett stort tack till Årsrika Göteborg som lyfter frågor om åldrande och hälsa.

 

Uppdatering 

Peter firade sin insats med tårta tillsammans med sin kontaktperson på dagverksamheten. Peter meddelar att han känner sig oerhört stolt och glad över sitt deltagande i Veteran-VM.