Publicerad: 2024-09-10

Bild: Johanna Wulff. Foto: Professor Lars Lannfelt.

Leqembi stoppades i EU – hur kommer det sig?

Svenska Dagbladet publicerade nyligen en artikel om det kontroversiella beslutet av EU:s läkemedelsmyndighet EMA att inte rekommendera godkännande av Leqembi. Den svenskutvecklade bromsmedicinen mot Alzheimers sjukdom, som redan är godkänd i USA, Storbritannien, Japan och flera andra länder.

Henrik Zetterberg, professor i klinisk neurokemi och ordförande i Alzheimerfondens vetenskapliga råd, uttrycker sin frustration och oro över situationen. Då många svenskar med tidiga tecken på Alzheimers inte kan få tillgång till en potentiellt livsförändrande behandling. En central person i intervjun är professor Lars Lannfelt, som har bidragit till utvecklingen av medicinen och som fortfarande är aktiv inom forskningen. Han beskriver den spännande utvecklingen av biomarkörer och sitt engagemang i Bioarctic.

EMA:s besked har väckt starka reaktioner, inte minst bland alzheimerpatienter.

– Många är väldigt ledsna och besvikna. När den här bromsmedicinen äntligen står till buds är det idiotiskt att stoppa den, särskilt som den godkänts av flera andra länder, säger Liselotte Jansson, generalsekreterare, Alzheimerfonden.

 

Läs hela artikeln från SVD här

(Prova att öppna artikeln i webbläsaren Microsoft Edge om du inte har en prenumeration).

Skriv på namninsamling - vi vill ha bromsmedicinen Leqembi till Europa