"Leksaker väcker minnen och fungerar som en intellektuell bromsmedicin" -Alzheimerfondens generalsekreterare intervjuas i TV4
Idag den 28 augusti intervjuades Alzheimerfondens generalsekreterare Liselotte Jansson tillsammans med David von Schinkel, grundare av Toy Museum och professor Miia Kivipelto i TV4.
Inslaget handlar om Toy museum, som huserar en av Europas största leksakssamlingar. I det gemensamma projektet "Lek med minnen" ska Toy Museum kunna ta emot personer med kognitiv svikt och demenssjukdom för specialvisningar bland de tusentals leksaker som finns i muséet. Idéen uppstod då David bevittnade hur hans tidigare svärmor drabbad av Alzheimers sjukdom började gråta och sen skratta när hon tittade på en av leksakerna på muséet. Toy Museum ligger på Skeppsholmen i Stockholm och är en fantastisk plats för upplevelser över generationsgränserna. Liselotte Jansson berättar också om hur ett tidigare projekt 'Möten med minnen' är en inspirationskälla till det här initiativet 'Lek med minnen'.
"Leksakerna väcker minnen och fungerar som en intellektuell bromsmedicin, säger Alzheimerfonden generalsekreterare Liselotte Jansson till TV4."
"Leksaker är det sista man glömmer. Personer med en kognitiv sjukdom minns vad de lekte med i sin barndom, säger David von Schinkel, grundare av Toy Museum."
"Det skapar livsglädje och socialt umgänge är viktigt för hjärnhälsan, säger Miia Kivipelto professor till TV4."
Foto: Alzheimerfonden. Bild från från Toy Museum när deltagaren Daniel tittar på leksaker.
"Jag blev som en liten kille igen - det var så kul att upptäcka gamla serietidningar och leksaker som jag hade roligt med som liten grabb, Daniel, drabbad av Alzheimers sjukdom."
Det tidigare projektet "Möten med minnen" var ett ett unikt landsomfattande projekt där 88 museer runt om i Sverige anordnade specialanpassade visningar för personer med demenssjukdom och deras anhöriga eller ledsagare. Projektet bedrevs under ledning av Alzheimerfonden i nära samarbete med Nationalmuseum, Demensförbundet och Svenskt Demenscentrum. Projektet finansierades av PostkodLotteriet genom ett öronmärkt bidrag till Alzheimerfonden. ”Möten med minnen” påbörjades 2012, invigdes av H.M. Drottning Silvia i januari 2013 och pågick till 2015.
Läs mer om projektet "Möten med minnen" nedan
”Möten med minnen” – var ett upplyftande projekt som förändrade upplevelsen av delaktighet genom konsten för personer med demenssjukdom.
”Möten med minnen” var ett unikt landsomfattande projekt där cirka 80 museer runt om i Sverige anordnade specialanpassade visningar för personer med demenssjukdom och deras anhöriga eller ledsagare. Projektet bedrevs under ledning av Alzheimerfonden i nära samarbete med Nationalmuseum, Demensförbundet och Svenskt Demenscentrum. Projektet finansierades av PostkodLotteriet genom ett öronmärkt bidrag till Alzheimerfonden. ”Möten med minnen” påbörjades 2012, invigdes av H.M. Drottning Silvia i januari 2013 och pågick till 2015.
Grunden finns i ett prisbelönt program som togs fram vid MoMA, Museum of Modern Art, i New York. Utvärderingar visade att det gett mycket positiva effekter. Deltagarna har upplevt en kraftigt förbättrad självkänsla, vilket också bekräftades av anhöriga och vårdare.
Nationalmuseum genomförde själva sin egen första visning i utställningen Carl Larsson – vänner & ovänner på Konstakademien. En liten grupp deltagare såg på konstverken och pratade om vilka minnen och associationer de väcker.
Jeanette Rangner Jacobsson är konstpedagog på Nationalmuseum och var projektets initiativtagare. Hon kom i kontakt med MoMA:s program vid en studieresa. Hon genomförde utbildningsseminarier och workshops för de museer runt om i landet som deltar i projektet. Det fick lära sig om särskilda visningar för personer med demensdiagnos och deras närstående eller ledsagare. Silviasystrar från Silviahemmet och Svenskt Demenscentrum föreläste om sjukdomsförståelse och hur man bemöter en person med demenssjukdom på rätt sätt. Vid seminarierna medverkade också anhöriga till dem med demenssjukdom och personer som själva var drabbade berättade om hur det är att leva med sjukdomen.
Syftet med ”Möten med minnen” var att höja deltagarnas livskvalitet, öka deras självkänsla och stimulans samt bryta den sociala isolering som personer med demensdiagnos ofta hamnar i. Vi ville lyfta fram det friska i människan, att aktivera associationsförmågan och locka fram minnen kring det man tillsammans tittar på. Visningarna hade också syftet att försöka få deltagarna att delta i diskussionerna.
Målet med ”Möten med minnen” var att museerna efter projektets utgång skulle fortsätta på egen hand med specialvisningar som en ordinarie del i sitt programutbud. En del av museerna håller fortfarande visningar enligt projektmodellen.
Genom ”Möten med minnen” breddade museerna sin verksamhet och de har gjorts tillgängliga för personer med demenssjukdom. Projektet har hjälpt museerna att bygga nya nätverk för att nå ut till denna målgrupp som enligt WHO beräknas ha tredubblats i antal till år 2050.
Målet var också att ”Möten med minnen” genom öppenhet, information och publicitet kring projektet skulle motverka den okunskap och skam som omgärdar hjärnas sjukdomar.
88 museer var delaktiga runt om i Sverige. I Sverige vidareutvecklades projektet till att omfatta inte bara konst utan även museer med t.ex. bruksföremål och miljöer. Alla typer av museer deltog, både privatägda, statliga och landstingsdrivna.
När museerna efter avslutad utbildning började med sina visningar blev många av dessa snabbt fullbokade. Omdömena blev oerhört positiva. Museipersonal berättade att seminarierna givit upphov till diskussioner som de tidigare aldrig fört. Några berättar att den osäkerhet de tidigare kände inför bemötandet av demenssjuka försvunnit. Deltagare som tidigare varit tysta och inneslutna i sin sjukdom har vid visningstillfällena plötsligt öppnat sig, deltagit i samtalen och visat en stor glädje.
”Förhoppningsvis har Möten med minnen blivit det goda exemplet och skapat en projektmetod som kan tillämpas på många andra områden i samhället.” /Liselotte Jansson, generalsekreterare Alzheimerfonden.
”Möten med minnen är ett mycket konkret initiativ som erbjuder personer med en demensdiagnos en trevlig och stimulerande stund på något av landets fina museer tillsammans med någon anhörig eller god vän. Vi har alla behov av sinnlig stimulans och ett museum kan verkligen bidra till det.” /H.M. Drottning Silvia.