Publicerad: 2022-06-21

Lägret i Backåkra skapade nya kontakter och utbyte av erfarenheter mellan familjerna

Den 10 till 12 juni genomfördes den första lägerverksamheten på tre år i skånska Backåkra. Pandemin har satt effektivt stopp under flera år och därför var detta läger för unga anhöriga med en förälder som drabbats av demenssjukdom mer efterlängtat än någonsin. Dagarna inledde av yogaläraren Sara Kennedy och efter frukost var det för dags för roliga aktiviteter, intressanta föreläsningar och möjlighet till massage av Wiveka Tham och Gunni Jönsson.

Backåkra ligger vackert i södra Skåne med långa sandstränder och böljande kullar där kor och får betar i en pastoral miljö. Platsen är också känd för en av våra största statsmän genom tiderna, Dag Hammarskjöld som hade sitt sommarviste där, ett hus som nu blivit ett museum dit folk vallfärdar. Den här helgen var det dock inte så mycket fokus på museibesök utan mer på gemenskap och aktiviteter, inomhus och utomhus – på land och på vatten.

Många hade sett fram emot att möta havet på en "paddle board" och det blev verkligen en succé när deltagarna fick en grundkurs i "stand up paddle" av Andreas Pastor som driver företaget Sup & Surf Österlen. Han började med en ordentlig genomgång av säkerhetsföreskrifter innan det var dags att försöka komma upp på brädan, paddla knästående och till sist nå målet att finna balansen och ställa sig upp och paddla. Glada skratt blandade sig med förvånade utrop när någon fick ett ofrivilligt dopp.

– Dagens höjdare var att paddla SUP (Stand Up Paddle), jag kom upp på brädan med lite möda, att Märta skulle klara det lätt var ingen överraskning, hon är smidig och atletisk, berättade lägerdeltagarna David Ring med dotter Märta som uppskattade det här inslaget.

Fokus på lägerverksamheten är att ungdomarna ska få möjlighet att knyta kontakter och utbyta erfarenheter med andra jämnåriga i samma situation.

–Det är så skönt att prata om vad jag har upplevt. Mitt bästa råd till andra ungdomar i samma situation är att hitta kompisar som kan lyssna, de behöver inte ställa frågor – för mig känns det som ett tryck över bröstet släpper när någon tar sig tid och lyssnar tålmodigt, sa Jacob Mejerwall som tillsammans med sin pappa besökte lägret och hoppades kunna stötta andra med sina erfarenheter av sjukdomen.

Ett viktigt inslag på lägret är att informera de unga anhöriga om olika aspekter av sjukdomen för att göra deras vardagsliv tryggare och enklare. Silvialäkaren Moa Wibom höll föreläsningar, Eva Ottosson berättade om hennes erfarenheter att leva nära Alzheimers sjukdom och Silviasjuksköterskorna Annika Nilsson och Christina Larsson informerade om anhörigstöd. Nytt för lägerverksamheten var att testa på hur det är att leva med en demenssjukdom. Silviasjuksköterskan Alma Fager ledde en workshop med hjälp av "virtual reality" där deltagarna fick testa speciella glasögon som simulerade hur en demenssjuk kan uppleva sin vardag.

All aktivitet och stimulans skapade hungriga magar och på lördagen rullade en food truck upp som bjöd på smarriga hamburgare med vegetariskt alternativ. Kvällen gick i medelhavets tecken då Grekiska föreningen från Malmö dök upp med ett överdåd av grekisk mat och härlig grekisk musik och dans.

   

Läger och resa betalas av Alzheimerfondens projekt Fight Dementia som finansieras av Postkodlotteriet.
Läs mer om projektet Fight Dementia.