Godkänt läkemedel mot Alzheimers sjukdom
Den 7 juni meddelade den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att de godkänner Biogens världsomtalade kandidat Aducanumab. Det blir det första godkända läkemedlet sedan 2003 och den första bromsmedicinen mot Alzheimers sjukdom någonsin.
- Att sätta stopp för Alzheimers sjukdom är vårt mål och det här medför nu ett stort steg i rätt riktning. Den intensiva pågående forskningen behövs för att hjälpa till att ta nästa stora steg. Vi följer nu med stort intresse möjligheten för Aducanumab att nå svenska alzheimerpatienter, säger Liselotte Jansson, generalsekreterare på Alzheimerfonden.
Alzheimerforskningen har plågats av många bakslag. Hundratals misslyckade läkemedelsförsök har gjorts i hopp om att hitta ett botemedel eller bromsmedicin mot Alzheimers sjukdom. Många läkemedelskandidater har misslyckats redan i ett tidigt stadium för att de orsakat allvarliga biverkningar, medan andra inte lyckats uppvisa någon förbättring på sjukdomsförloppet. Det har varit en lång resa med många bakslag, men nu finns det äntligen ett godkänt läkemedel med bromsande effekt som många människor med tidiga symptom snart kommer ha tillgång till.
Detta är väldigt glada nyheter för hela alzheimerforskningsfältet.
Biogens läkemedelskandidat Aducanumab är en monoklonal antikropp som minskar mängden av de amyloida plack som är det karakteristiska kännetecknet för Alzheimers sjukdom. Genom åren har det lovande läkemedelskandidaten genomgått en vetenskaplig skaplig berg- och dalbana.
I mars 2019 såg det mörkt ut när fas 3-studierna fick avbrytas i förtid efter att en analys visat att läkemedlet inte hade någon bromsande effekt. Men efter en utökad analys visades det att läkemedelskandidaten fungerade enligt flera effektmått och fas 3 studien återupptogs.
Nu har FDA:s expertkommitté beslutat att godkänna Aducanumab. Det blir det första bromsmedicinen som kommer att fördröja försämringen hos dem som fått sjukdomen och ge dem fler friska år.
Det är viktigt att beakta att denna behandling inte förbättrar kognitionen, men det är ett viktigt steg och kanske det största genombrottet för forskningen kring Alzheimers sjukdom på decennier och utgör stor betydelse för patienter, läkare, sjukvården och forskningen.
Professor Henrik Zetterberg
Detta är väldigt glada nyheter för hela alzheimerforskningsfältet. Jag tror att detta kommer att bli den vitamininjektion som fältet så väl behöver och förhoppningsvis är Aducanumab bara den första av flera nya läkemedel som redan är under utveckling och i olika faser av klinisk prövning. Det är svårt att säga hur fort det kommer att gå med ett eventuellt godkännande i Europa, men den europeiska läkemedelsmyndigheten tittar på frågan nu. Det är vidare inte säkert att läkemedlet kommer att överleva en hälsoekonomisk analys, men detta kan inte stoppa oss. Vi måste nu, tillsammans med primärvården, minnesmottagningarna och patient- och anhörigföreningarna forska fram det enklaste sättet att ta reda på om en person har amyloidpatologi i hjärnan eller inte, och om denna patologi i sådana fall är den rimligaste förklaringen till patientens symptom. Svensk alzheimerforskning är världsledande inom just detta område, inte minst tack vare generösa bidrag från Alzheimerfonden.
Läs Henriks krönika i Göteborgs-Posten om det godkända läkemedlet.
Överläkare Anne Börjesson-Hanson
Vi har pratat med Anne Börjesson-Hanson, överläkare och ansvarig för kliniska prövningar inom tema åldrande vid Karolinska universitetssjukhuset. Umbraco Preview (alzweb-uat.azurewebsites.net)