Foto: Genrebild
Familjens Jurist reder ut vanliga missförstånd om framtidsfullmakt
Martina Sivertz , kontorschef för Göteborg och Kungsbacka, har arbetat på Familjens Jurist sedan 2014. Hon berättar att Familjens Jurist har valt att samarbeta med Alzheimerfonden eftersom det är en viktig organisation som bidrar med forskning och stöd till personer som drabbats av Alzheimer.
”Detta är något som många av oss inom Familjens Jurist brinner för då flera av oss har vänner och anhöriga som drabbats av Alzheimer. Vi tycker också vårt samarbete är viktigt för att vi känner att vi kan göra skillnad och erbjuda trygghet både för den drabbade och dennes anhöriga inför framtiden, säger Martina.”
Ni har tidigare vart med och föreläst på våra familjeläger. Varför är det viktigt att ni är med oss där?
"Alzheimer är inte bara en fruktansvärd sjukdom för de som drabbas utan också för den drabbades anhöriga. Det är därför viktigt att vi i så tidigt skede som möjligt kan informera om vilka åtgärder den drabbade och dennes familj kan vidta juridiskt för att så långt som möjligt underlätta livet."
Vad är den vanligaste frågan du får i ditt arbete?
"Den vanligaste frågan handlar om huruvida makar ärver varandra eller inte. Många tror att bara för att man är gift så ärver man automatiskt hälften av den avlidnes tillgångar. Detta stämmer inte. Antingen ärver makar varandra helt, om de har gemensamma barn eller inga barn, eller så ärver barnen allt i de fall man har barn som inte är gemensamma. Detta kan man justera genom ett testamente."
Vad är den vanligaste missuppfattningen om framtidsfullmakt? Finns det någon?
"Jag skulle säga att den vanligaste missuppfattningen är att många tror att en framtidsfullmakt är samma sak som en generalfullmakt. Det stämmer inte. En generalfullmakt kan man ge till någon att hjälpa den med sina angelägenheter men den gäller bara så länge den som ställt ut fullmakten är tillräckligt frisk för att ge instruktioner enligt fullmakten eller återkalla den. En framtidsfullmakt skrivs idag för att gälla den dagen personen inte längre är i stånd att ge tydliga instruktioner eller återkalla fullmakten. En framtidsfullmakt träder i kraft först när fullmaktsgivaren på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande varaktigt och i huvudsak inte längre har förmåga att fatta beslut och ta hand om de angelägenheter som fullmakten avser. En annan missuppfattning är att det bara är att dra ut en framtidsfullmakt på nätet så kommer den gälla. Dessa kan fungera i många situationer men inte alla, utan för vissa åtgärder måste det vara särskilt specificerat i fullmakten att fullmaktshavaren får vidta vissa åtgärder. Såsom att ge bort gåvor, sälja fastigheter och vissa andra frågor."
Varför är framtidsfullmakt viktigt?
"Hela syftet med lagen om framtidsfullmakt är att öka den enskildes självbestämmanderätt. Det är en möjlighet att själv bestämma vem som sak hjälpa dig om du en dag inte själv kan fatta beslut eller är i stånd att själv sörja för dig, förvalta din egendom eller sörja för din person. Om du vill säkerställa att du själv får bestämma vem som ska hjälpa dig med dina angelägenheter den dagen då själv inte längre är kapabel till det så är det viktigt att skriva en framtidsfullmakt. Vill du också ge dina anhöriga möjlighet att till exempel bistå vid en försäljning av din bostad, företräda dig om en anhörig går bort, eller om du vill att de ska kunna ge bort delar av din egendom till sig själva eller andra om du själv inte kan nyttja den kan de inte göra den utan en framtidsfullmakt där detta uttryckligen anges. Om det inte finns någon framtidsfullmakt måste i många fall en god man utses av tingsrätten för att hjälpa dig med dina angelägenheter."
När bör man fixa en framtidsfullmakt?
"Den bör man ordna med snarast möjligt medan man har möjlighet att skriva en. En framtidsfullmakt kan bara upprättas av den som förstår innebörden av att upprätta en framtidsfullmakt. Om en person redan blivit för dålig är det försent att upprätta en framtidsfullmakt."
Vad har du för tips till någon som vill göra en framtidsfullmakt? Vad finns det för steg man ska följa om man vill göra en framtidsfullmakt?
"Tänk noga igenom vad du vill ha hjälp med och vem du vill ska hjälpa dig. Det är viktigt att det är personer du verkligen litar på då du själv inte längre kan säkerställa att de gör det du önskar den dagen framtidsfullmakten träder i kraft. Det är bra att i en framtidsfullmakt specificera vem man vill ska hjälpa en i första hand, och vem som ska hjälpa en i andra hand osv om den första själv är oförmögen att hjälpa till. Om du ger fullmakten till någon som du också samäger egendom med bör du alltid ha någon inskriven som ersättare om det kan uppstå en jävssituation, till exempel vid försäljning av gemensamt ägd egendom. Du ska också ta ställning till om du vill utse någon att granska fullmaktshavarens arbete och vem det i så fall ska vara samt om fullmaktshavaren ska få betalt för sitt arbete. Det finns också vissa formkrav för att en framtidsfullmakt ska vara giltig. Det ska framgå att det är en framtidsfullmakt, vem som är fullmaktshavare, vilka angelägenheter den omfattar och övriga villkor. En framtidsfullmakt måste vidare vara skriftlig och undertecknas i två oberoende vittnens samtidiga närvaro, vilka också ska bevittna handlingen.
Vad händer om personen som ska skriva en framtidsfullmakt är för sjuk?
"Om personen är för sjuk kan den tyvärr inte skriva en framtidsfullmakt eftersom man behöver ha rättshandlingsförmåga vid tidpunkten för upprättandet. I vissa delar kan personen fortfarande få hjälp av sina anhöriga med stöd av den så kallade anhörigbehörigheten där anhöriga i en bestämd ordning kan hjälpa den sjuka personen. De kan hjälpa till med betalning av sedvanliga räkningar, överföringar, enklare avtal samt att ansöka om förmåner och deklarera. Om personen behöver hjälp utöver detta med att till exempel sälja egendom eller att företrädas i anhörigs dödsbo eller vid domstol kommer det behöva utses en god man som hjälper personen med dessa frågor."