Publicerad: 2024-07-31

Det negativa beskedet från EMA om Lecanemab sprids i media

Denna nyhet är uppdaterad av Alzheimerfonden den 6 augusti 2024

Nu ansluter sig fler röster med anledning av det negativa EU beskedet om Lecanemab

I Aftonbladet 5 augusti, uttalar sig nu nestorn inom alzheimerområdet, professor Bengt Winblad tillsammans med Linus Jönsson, professor i hälsoekonomi vid Karolinska Institutet och Alzheimerfondens generalsekreterare, Liselotte Jansson

”Ett märkligt beslut. De positiva effekterna överväger riskerna, hur man än räknar.”

säger Linus Jönsson, professor i hälsomedicin vid Karolinska institutet till Aftonbladet.

 

”Katastrof, både för patienter och anhöriga. Och för forskningen. Det här läkemedlet har signifikanta positiva effekter, och biverkningarna är hanterbara.”

säger Bengt Winblad, professor i geriatrik, Karolinska institutet till Aftonbladet.

 

”Otroligt olyckligt. Vi är väldigt besvikna, det känns helt galet eftersom det är godkänt i så många andra länder.”

säger Liselotte Jansson, generalsekreterare, Alzheimerfonden till Aftonbladet.

Källa: Aftonbladet (låst artikel via Aftonbladet PLUS)

https://www.aftonbladet.se/halsa/a/ny1mQQ/darfor-godkandes-inte-alzheimer-medicinen

 

Foto: Alzheimerfonden, Liselotte Jansson, generalsekreterare och Bengt Winblad, professor

Fredag 26 juli kom EMA med tråkiga besked. Kommittén för humanläkemedel, CHMP valde att ge Bioarctics partner Eisai ett negativt besked om marknadsgodkännande av läkemedlet Lecanemab/Leqembi för behandling av Alzheimers sjukdom i tidigt stadium.

Anledningen till beslutet är att kommittén anser att effekten av Leqembi gällande att fördröja kognitiv försämring inte uppväger risken för allvarliga biverkningar som hjärnsvullnad och microblödningar hos vissa patienter.  

Den 30 juli under den vetenskapliga konferensen Alzheimer’s Association International Conference (AAIC)  i Philadelphia, USA presenterade BioArctics partner Eisai nya data för lecanemab/Leqembi. Treårsdata visar att behandling med lecanemab fortsätter att ge ökande nytta för patienter med tidig diagnos av Alzheimers sjukdom med bibehållen säkerhetsprofil. Dessutom presenterades data från den allra tidigaste patientgruppen där 51% av patienterna fortsatte att visa förbättring gällande kognition och funktion efter tre år.

Fakta: BioArctics partner Eisai avser nu att söka omprövning av EU:s läkemedelsmyndighets beslut.

Läs mer i BioArctics pressmeddelande här

Vi på Alzheimerfonden uttrycker också vår besvikelse över beslutet. Alzheimerfondens generalsekreterare Liselotte Jansson har intervjuas av TT och berättar vad detta negativa besked kan ge för konsekvenser. 

Foto: Alzheimerfonden. Liselotte Jansson, generalsekreterare Alzheimerfonden.

”Den nya datan som presenterats från Eisai är ytterligare ett starkt argument som borde bita på EMA. Ju fler patienter som har chansen att långsiktigt få Leqembi kan ytterligare påvisa hur riskfritt det är och framför allt den patientnytta som uppnås vid tidig Alzheimers sjukdom. Vi kan också sätta det här i ljuset av den framgångsrika forskningen inom diagnostiken och blodprov. Det pågår tester i Sverige inom primärvården, där man genom ett enkelt blodprov med 90-95% träffsäkerhet kan fastställa en alzheimerdiagnos. Om vi då har en fungerade bromsmedicin som nu förnekas patienterna i Europa, är det beklämmande. Vi uppmanar EMA att omvärdera och komma ur startfållan - det skulle vara ett stort framsteg för forskningen om Alzheimers sjukdom som vi väntat så länge på, säger Liselotte Jansson, generalsekreterare Alzheimerfonden."

Läs intervjun med Alzheimerfondens generalsekreterare här

I TV4 inslaget hör du Alzheimerfondens ambassadör Susanne Åsander som själv är drabbad av Alzheimers sjukdom. Hör också från Liselotte Jansson, Alzheimerfondens generalsekreterare som menar på att beslutet är som ett slag i ansiktet för de patienter som länge gått och väntat på att ta del av medicinen. 

Se inslaget från TV4 här

 

Detta kan du göra för att hjälpa till:

Alzheimerforskningen behöver mer pengar! Hjälp oss hjälpa forskarna!

  • Bli månadsgivare hos Alzheimerfonden och stöd alzheimerforskningen kontinuerligt! Just nu får du som ny månadsgivare en alzheimerrapport + en tygkasse om du blir månadsgivare innan den 30 september.

Bli månadsgivare och ta del av erbjudandet här

  • Swisha en gåva till 90 111 98

 

  • Köp något från Alzheimerfondens webbshop.

Gå till webbshoppen här

 

Foto: Fredrik Sjöstrand och Jessica Söderfjord, båda drabbade av Alzheimers sjukdom, endast 54 år gamla. Skriv på deras namninsamling! 

  • Skriv på namninsamlingen om att EMA ska ändra sig! Namninsamlingen är ett initiativ av Alzheimerfondens ambassadör Jessica Söderfjord och Carolines Sjöstrand, anhörig. Skriv på här