Publicerad: 2024-08-24

Det blev en stark och känslosam kväll på Alzheimerfondens storslagna Konsert i Göteborg

Nyheten har uppdaterats den 28 augusti. 

 

Som ett avslut på Årsrika Göteborg anordnade Alzheimerfonden en konsert på Göteborgs konserthus den 23 augusti. Överskottet från biljettförsäljningen och från Alzheimerfondens insamlingskampanj kommer att möjliggöra anslag till verksamheter i Göteborgsregionen och omnejd som arbetar för ett demens- och åldersvänligt samhälle.

 

Foto: Peter Buchschatz. Bild på Göteborgs konserthus.

Över tusen personer samlades för att njuta av en fantastisk musikalisk upplevelse och stödja en viktig sak. Evenemanget, som fyllde konserthuset med en förväntansfull publik, bjöd på härlig musik från folkkära artister och några av Sveriges främsta forskare. Bland kvällens folkkära artister uppträdde stjärnorna Anders Ekborg, Shirley Clamp, Sonja Aldén, Tommy Nilsson, Hellmans Drengar, Jessica Andersson och Kim Kärnfalk. Alla artister bjöd på otrolig sång men kvällen blev extra speciell då Kim Kärnfalk medverkade. Kim gick nyligen ut med att hon, 49 år gammal är drabbad av Alzheimers sjukdom. Kim sjöng låten ”Lyssna till ditt hjärta” här stämde manskören Hellmans Drengar in och anslöt till Kim på scenen. Ett nummer som helt klart bidrog till den mycket stämningsfulla atmosfären och stående ovationer.

Foto: Peter Buchschatz. Bild på publikhavet.

Foto: Peter Buchschatz. Bild på Anders Ekborg.

Foto: Peter Buchschatz. Bild på Anders Ekborg och Shirley Clamp.

Foto: Peter Buchschatz. Bild på Sonja Aldén och Tommy Nlsson.

Foto: Peter Buchschatz. Bild på Sonja Aldén.

Foto: Peter Buchschatz. Bild på Tommy Nilsson.

Foto: Peter Buchschatz. Bild på manskören Hellmans Drengar.

Foto: Peter Buchschatz. Bild på manskören Hellmans Drengar och Kim Kärnfalk.

Foto: Peter Buchschatz. Bild på Jessica Andersson.

 

Ett centralt inslag under kvällen var de viktiga och informativa samtalen om forskning kring Alzheimers sjukdom. Under ledning av kvällens konferencier Kattis Ahlström, fick vi kloka råd och viktig information från professor Henrik Zetterberg, seniorprofessor Ingmar Skoog och professor Miia Kivipelto. De delade med sig av sina insikter och den senaste forskningen, och publiken kunde inte annat än ta med sig hur viktig forskningen är och att det krävs fortsatt stöd och engagemang  i kampen mot sjukdomen.

Foto: Peter Buchschatz. Bild på professor Henrik Zetterberg och Kattis Ahlström, kvällens konferencier.

Foto: Peter Buchschatz. Bild på seniorprofessor Ingmar Skoog och Kattis Ahlström.

Foto: Peter Buchschatz. Bild på professor Miia Kivipelto och Kattis Ahlström.

 

Kattis intervjuade även artisterna på scen, deras relation till Alzheimers sjukdom och om deras vänskap till Kim Kärnfalk. Kim blev även intervjuad tillsammans med vännen och artisten Jessica Andersson. En intervju med mycket känslor som berörde både Kim, Jessica och publiken.

Foto: Peter Buchschatz. Bild på Jessica Andersson och Kim Kärnfalk.

 

Kvällen avslutades med att Liselotte Jansson, generalsekreterare på Alzheimerfonden, uttryckte sin tacksamhet för det stora intresset och engagemanget. Blommor delades ut och artisterna och forskarna fick stående ovationer från publikhavet. Kvällen blev en påminnelse om vikten av gemenskap och stöd i kampen mot Alzheimers sjukdom. Med en blandning av rörande musik och insikter från forskarvärlden, skapades en atmosfär av hopp och solidaritet. Evenemanget visade att musik har kraften att förena människor och inspirera till handling för en god sak.

 

Foto: Peter Buchschatz. Bild på Liselotte Jansson, Alzheimerfondens generalsekreterare och Kattis Ahlström.

Foto: Peter Buchschatz. Gruppbild.

 

Alzheimerfonden tackar alla som bidrog till denna oförglömliga kväll och att alla som var på plats hjälper oss att fortsätta  sprida medvetenhet och stödja forskningen kring Alzheimers sjukdom. Ett extra tack till de företag som sponsrade konsertkvällen. Utan er vore inte detta möjligt.

Kim Kärnfalk har intervjuats och lyfts mycket i media i samband med att hon gick ut med att hon är drabbad av Alzheimers sjukdom. Alzheimerfondens generalsekreterare intervjuades i P4 Väst och fick berätta om fondens arbete och hur Alzheimerfonden jobbar för ett demens- och åldersvänligt samhälle. 

Lyssna på intervjun här

(Liselotte är med från 2.42.49).

Ett stort tack till alla som medverkade denna kväll!

Alzheimerfonden

Tove Wiik

Hedvig Spångmark

Liselotte Jansson

Sophia Du Ritz

Stina Arosenius

Malin Zander (Volontär)

 

Göteborgs Stad

Azrin Reza

Charlotta Lord

Drude Björingstad

Anders Mossberg

 

Fotografer

Peter Buchschatz

Max Ljungberg

 

Band

Anders Löwstedt

Barbro Lindqvist

Kristofer Johansson

Johan Aronson

Sanna Hodell

 

Forskare

Miia Kivipelto

Ingmar Skoog

Henrik Zetterberg

 

Artister

Sonja Aldén

Shirley Clamp

Kim Kärnfalk

Anders Ekborg

Jessica Andersson

Tommy Nilsson

 Hellmans Drengar (manskör)

 

Konferencier

Kattis Ahlström

 

 

 

Smink och kostym

Lotta Sundberg

Lizette Broström

Malena Alfgård

Alva Andersson