Publicerad: 2024-09-10

Alzheimerforskaren Henrik Zetterberg tar emot pris i Stockholms stadshus

Den 10 september hedrades vår svenske alzheimerprofessor Henrik Zetterberg som tog emot årets Melvin R. Goodes-pris i Stockholms stadshus. 

Detta pris är instiftat av familjen Goodes inom ramen för The Alzheimer's Drug Discovery Foundation. ADDF grundades av familjen Lauder, i syfte att påskynda utvecklingen av läkemedel för att förebygga, behandla och bota Alzheimers sjukdom. Under tre dagar i september har ADDF anordnat intressanta och inspirerande event och möten i Stockholm, modererat av CEO (vd) Mark Roithmayr. Givetvis var Alzheimerfonden på plats. 

För att fira 10 års jubiléet av priset delades det ut internationellt i Stockholms stadshus. Vi ställde några frågor till den glade prisvinnaren, professor Henrik Zetterberg:

Hur känns det att vara den 10:e pristagaren?
- Det känns helt fantastiskt och är en stor ära för mig och hela vår forskargrupp. Jag är så tacksam för allt stöd vi har fått för att göra den forskning som har lett till priset, både från anslagsgivare, samarbetspartners, patienter och anhöriga. Det är så många som har ställt upp och det är en så spännande tid. 


Hur lyder motiveringen till dig Henrik, som mottagare av årets pris? 
- Jag får priset för min forskning om kroppsvätskebaserade biomarkörer för Alzheimers sjukdom, där samarbetsprojekten över hela världen särskilt framhävs. 


Hur ska du använda medlen från priset? 
- Pengarna kommer att användas till att ta fram bättre biomarkörer en hjärnförändring som ofta ses i hjärnan vid demensorsakande sjukdomar men vars kliniska relevans fortfarande är lite osäker då den inte går att mäta ännu: TDP-43.