Publicerad: 2024-08-22

Alzheimerfondens parad: för ett demens-och åldersvänligt samhälle

Den 22 augusti samlades över tvåhundra människor på Götaplatsen i Göteborg för att delta i Alzheimerfondens parad. Ett arrangemang i samverkan med Årsrika Göteborg där invånare i alla åldrar, forskare, föreningar och flera verksamheter i Göteborg gick tillsammans för ett demens- och åldersvänligt samhälle. Paraden var ett arrangemang av Alzheimerfonden och Generationsmöten i Centrum som en del av Årsrika Göteborg och Veteran-VM i friidrott.

Nada Mikacic, volontär för Alzheimerfonden, delade med sig av sina tankar: "Det är viktigt att vara med i detta evenemang som medmänniska. Samhället knuffar ofta bort sjuka så det behövs mer kunskap. Det är bra att detta lyfts.”

Foto: Alzheimerfonden. Nada Mikacic, Yvonne Johansson och Katarina Baric.

 

Foto: Alzheimerfonden. Carlos.

 

En annan deltagare, Carlos, reflekterade över att vi idag blir äldre och lever längre: "Vi ser mycket åldersdiskriminering och det är viktigt att gå paraden för att visa stöd.”

Deltagaren Emmi ville visa sitt stöd för sin mamma: ”Min mamma gick nyligen bort i Alzheimers sjukdom. Så det är självklart att en parad om detta är viktigt.”

Många av deltagarna bar skyltar för att visa upp vilket boende de tillhörde och andra bar med sin organisations eller företagslogga.

 

Foto: Alzheimerfonden.

 

Foto Alzheimerfonden. Malin Birath.

Malin Birath, volontär och demenssjuksköterska/anhörigkonsulent på Göteborgs stad, sa: "Det är fantastiskt att se att vi blev ett gäng i paraden. Givetvis är jag med och går i paraden för ett demens-och åldersvänligt samhälle. Tillsammans kan vi göra skillnad och sprida medvetenhet."

 

Foto: Alzheimerfonden. Liselotte Jansson, generalsekreterare Alzheimerfonden och Babbs Edberg, förvaltningsdirektör Göteborg stad.

I paraden deltog även Cykling utan ålder - Sverige (CUÅ) som är en rikstäckande ideell organisation med verksamhet i 50 kommuner. Deras idé är att frivilliga ”piloter" genom en cykeltur i en trehjulig elcykel  ger Årsrika en chans till vind i håret igen! Verksamheten sker alltid i nära samarbete med lokala organisationer, vårdnadsgivare, äldreförvaltningar och äldreboenden i kommunen. 

Alf Benson, ordförande för Cykling utan ålder, och en av cyklisterna på plats i paraden, tycker det är viktigt att det syns i detta sammanhang.: ”Vi är här för att visa upp oss. De som går här i paraden är en målgrupp vi jobbar för. Målet för oss är att erbjuda ensamma människor, exempelvis personer med en demenssjukdom en cykeltur så de får vind i håret igen. Vi vill också komma in i Göteborg och ha mer samarbeten här, säger Alf.”

 

Foto: Alzheimerfonden. Alf Benson.

En annan deltagare, Charlotte Nyberg från äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen menar att paraden egentligen handlar om ett människovänligt samhälle. ”Jag är här för ett åldersvänligt Göteborg för att påvisa att vi alla bli äldre och behöver ett tillgängligt och bra samhälle.”

 

Foto: Alzheimerfonden. Sonny Carlsson.

Sonny Carlsson, Verksamhetschef - Korpen Göteborg är glad att han gick med i paraden: ”Detta är en del av civilsamhället!”

Anna Jonsgården, biträdande verksamhetschef på Bräcke vård- och omsorgsboende Västergården säger att ”Det är oerhört viktigt att samhället sluter upp. Allt för många hamnar mellan stolarna och så kan vi inte ha det, säger Anna.”

Paraden avslutades vid Bältesspännarparken där Alzheimerfondens generalsekreterare höll ett tacktal från scen. Liselotte berättar om fondens viktiga arbete med att finansiera svensk alzheimerforskning och säger att: ”forskarna finns- men inte pengarna." Hon bjöd sedan upp Babbs Edberg, förvaltningsdirektör Göteborg stad, upp på scen.

 

Foto: Alzheimerfonden. Alzheimerfondens generalsekreterare, Liselotte Jansson.

”Vi är här från Göteborgs stad för att uppmärksamma ett ålders-och demensvänligt samhälle. Vi behöver hjälpas åt för att göra samhället mer tillgängligt för alla. Jag tycker vi i Göteborg börjar uppmärksamma denna fråga på riktigt och pratar om äldre som en viktig grupp i samhället. Årsrika människor har enormt mycket kunskap och kompetens som vi faktiskt inte efterfrågar tillräckligt, säger Babbs Edberg.

Paraden avslutades med musik från soloartisten Ras Kerry med band där deltagarna firade gemenskapen och hoppet om att Årsrika Göteborg bidrar till ett mer inkluderande samhälle. Alzheimerfonden ser fram emot att fortsätta sitt arbete för att skapa ett samhälle där ålder och demens inte är hinder, utan möjligheter till ökad förståelse och medmänsklighet.

Foto: Alzheimerfonden.

Tack Göteborg stad, idrotts-och föreningsförvaltningen, äldre samt vård-och omsorgsförvaltningen, socialförvaltningen centrum, stadsbiblioteket Göteborg, Agecap Göteborgs universitet, Göteborgs pensionärsråd, Göteborg och co, närhälsan och fritidsbanken för fint samarbete. Tack alla ni som var med i vår parad.

 

Läs mer här