Publicerad: 2024-07-17

Alzheimerfonden och European Speedrunner Assembly gör en gemensam insats för att öka medvetenheten hos unga att engagera sig för forskningen mot Alzheimers sjukdom!

Alzheimerfonden fortsätter att göra betydande framsteg med att samla in pengar till forskningen mot Alzheimers sjukdom. Men det behövs mycket mer finansiering för att vi ska kunna fortsätta att kämpa mot alzheimer som är en dödlig hjärnsjukdom och nya finansieringsvägar måste ständigt hittas!

Ofta är de som ger gåvor till forskningen berörda av sjukdomen på olika sätt. Ofta har man mist någon av sina mor- eller farföräldrar, mamma eller pappa eller livspartner. Generellt är det en hög medelålder på de givare som donerar till Alzheimerfonden och idag söker Alzheimerfonden aktivt efter nya potentiella givare för att få in ytterligare donationer till forskningen.

En av de främsta hinder som identifierats kring insamling är att Alzheimers sjukdom ofta förknippas med äldre personer, vilket kan vara en barriär för yngre generationer att engagera sig. Samtidigt vet vi att unga är en målgrupp som är djupt engagerade i välgörenhet. Ibland möter vi deras berörande berättelser om att ha mist en nära i Alzheimers sjukdom, och ofta har de många frågor och funderingar kring vad sjukdomen innebär för den som drabbas och när man står bredvid som anhörig.

För sex år sedan ingick Alzheimerfonden ett värdefullt partnerskap med European Speedrunner Assembly (ESA), ett ledande e-sportsevenemang i Sverige som via Twitch samlar in miljontals kronor årligen till välgörenhet. Genom vårt samarbete har vi ännu större möjlighet att nå de unga. Plattformen som esport utgör är exceptionell för att nå ut med information till unga vuxna - att inspirera och engagera dem i livsviktiga frågor. Vårt samarbete med ESA är avgörande för att ge en yngre publik möjligheten att bidra till forskningen mot Alzheimers sjukdom och göra stor skillnad.

"Alzheimers sjukdom gör att alla i närheten blir påverkade – barn eller partners som förlorar en förälder eller livskamrat två gånger, först när minnet försvinner och sedan när kroppen slutligen ger upp. Tack vare vårt samarbete med ESA får vi in generösa donationer till forskningen och får även möjlighet att sprida kunskap om sjukdomen till en ny och yngre publik, säger Hedvig Spångmark, kommunikatör på Alzheimerfonden."

European Speedrunner Assembly arrangerar årligen e-sportsevenemanget ESA Summer, som i år äger rum mellan 20–27 juli i Malmö. Alzheimerfonden är återigen den stolta förmånstagaren för årets ESA Summer-event, vilket ger Alzheimerfonden en värdefull möjlighet att synas och engagera en yngre publik.

Genom detta samarbete strävar Alzheimerfonden och ESA mot att öka medvetenheten och stödet för alzheimerforskning, och välkomnar alla att delta och bidra till en ljusare framtid för dem som drabbats av denna svåra sjukdom.