Publicerad: 2024-07-31

600 000 kronor till Alzheimerfonden – tack vare donationer från stort e-sportevent

Mellan den 20–27 juli anordnade European Speedrunner Assembly (ESA) ett e-sportsevent för tolfte året i rad. Professionella esportare från hela världen träffades på Quality Hotel View på Hyllie och spelade en bred variation av TV- och datorspel, allt från Super Mario till modernare spel som Elden Ring. Samtidigt samlade de in pengar till Alzheimerfonden. Sommarens e-sportsevent hade omkring 600 deltagare på plats i Malmö och en stor global publik online. Under veckan har deltagarna uppmuntrats att under sändningen donera pengar till Alzheimerfonden.

En av höjdpunkterna under eventet var när Shemp spelade Spiderman, givetvis utklädd till Spiderman. Shemp reste från USA för att vara med på detta ESA-Summer event och hans mamma, syster och faster donerade och skickade in hälsningar under spelets gång.

Foto: ESA. Deltagare Shemp. 

 

Se klipp från Spidermanspelet

En annan höjdpunkt under veckan var när Lui och Alice tillsammans spelade Super Mario Bros 3. De klarade alla banor och besegrade Browser tillsammans under 90 minuter. Streamrummet var packat till bredden med vänner och fans. Utöver streamen spelades The Battle for Hogwarts av 100 deltagare. Något som även reportrarna från P3 (Sveriges Radio) fick prova på när de var på plats och gjorde intervjuer.

Se klipp från Super Mario Bros 3

Foto: ESA. Fredrik Lidholt, en av grundarna av ESA blir intervjuad av P3, Sveriges Radio.

Foto: ESA. Deltagare Rudhira på plats i streamingrummet. 

Foto: ESA. Speedrunnern Oggy firar efter ett bra spel.

"Vi är mycket medvetna om hur världsläget ser ut och att många har det tufft ekonomiskt. Trots det bidrog vår fantastiska community under detta ESA-event med 600 000 kr till Alzheimerfonden. Det måste vi vara stolta över.

Ida Lidholt, en av grundarna till ESA.

Samarbetet mellan ESA och Alzheimerfonden inleddes 2019 och Alzheimerfonden har sedan dess haft den stora äran att få vara förmånstagare sju gånger.

”Tack vare vårt samarbete med ESA får vi in generösa donationer till forskningen och får även möjlighet att sprida kunskap om sjukdomen till en ny och yngre publik. Det är en fantastisk community och det känns jättefint och kul att träffa alla deltagare. Att få vara på plats under ESA är helt klart en av årets höjdpunkter.

Hedvig Spångmark, kommunikatör Alzheimerfonden.