Maria Ankarcrona, ledamot
Professor i Experimentell Neurogeriatrik Karolinska Institutet
Maria Ankarcrona är professor i Experimentell Neurogeriatrik och prefekt vid Institutionen för Neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS), en av Karolinska Institutets (KI) största institutioner med omfattande uppdrag inom forskning och utbildning.
I sin forskning har Maria Ankarcrona studerat cellulära mekanismer i Alzheimers sjukdom. Många års forskning pekar på att proteinfragmentet beta-amyloid, som är giftigt för nervceller och förstör i första hand synapserna, har en nyckelroll i sjukdomsprocessen med sviktande kognition och minnesförlust som följd. Ankarconas studier visar att mitokondrierna har en viktig roll för den giftiga effekten av beta-amyloid. Mitokondrierna är cellens kraftverk och producerar den energi som är nödvändig för till exempel synapsfunktion. En låg energiproduktion i hjärnan flera år innan AD bryter ut, tyder på att mitokondrierna är påverkade tidigt i sjukdomsförloppet.
För att mitokondrierna ska fungera korrekt måste de vara i kontakt med en annan del av cellen, det endoplasmatiska retikelet (ER). Kontaktpunkterna är viktiga för metabolismen av många olika ämnen och de är störda hos alzheimerpatienter. Marias forskargrupp studerar sambandet mellan förändrad ER-mitokondriekontakt och synapsfunktion, samt utvärderar effekten av en flavonoid, som har identifierats i en screen för molekyler som positivt påverkar just mitokondriefunktion.
Tillsammans med Per Nilssons forskargrupp på KI publicerade Ankarcrona nyligen nya rön från en musstudie i tidningen Molecular Psychiatry. Studien visar att ett tidigt steg i processen att utveckla Alzheimers sjukdom är att energiomsättningen ökar i en del av hjärnan som kallas hippocampus. Fynden öppnar för möjliga framtida vägar att tidigt angripa sjukdomen.