Liselotte Jansson, generalsekreterare Alzheimerfonden, Jacob Vogel
och Drottning Silvia. Foto: Yanan Li.
Forskarna som tilldelats "Drottning Silvias pris till en ung alzheimerforskare"
”Drottning Silvias pris till en ung alzheimerforskare” instiftades 2014 av Alzheimerfonden med anledning av Drottningens 70-årsdag. Priset går till en lovande forskare inom demensområdet som inte hunnit fylla 40 år, och som ännu inte meriterat sig till en tjänst som lektor eller professor. Prissumman uppgår till 125 000 kronor.
Jacob Vogel tar emot priset av Drottning Silvia. Foto: Yanan Li.
2023 års pristagare
Jacob Vogel var 2023 års mottagare av ”Drottning Silvias pris till en ung alzheimerforskare” . Med anledning av drottningens 80-årsdag uppgick prissumman det här året till 500 000 kronor och delades ut vid en högtidlig ceremoni i Tyska kyrkan i Stockholm.
"Jag känner mig väldigt tacksam. Att få ta emot detta pris som ung betyder mycket för motivationen. Att få detta ärofyllda pris och få träffa H.M. Drottningen blir som en drivkraft och jag känner att jag är på rätt spår i min karriär”, sa Jacob Vogel efter ceremonin den 15 november.
Läs mer om Jacob Vogel här.
2021 års pristagare
2021 gick priset till två unga forskare som båda fick ta emot 125 000 kronor:
Nicholas Ashton, assistant professor vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Göteborgs universitet och
Rik Ossenkoppele, biträdande universitetslektor vid klinisk minnesforskning vid Lunds universitet.
"Det är otroligt att få denna prestigefyllda utmärkelse. Jag är mycket tacksam mot Alzheimerfonden, det är en ära att nu vara knuten till de tidigare mottagarna, som alla är framstående forskare som jag respekterar mycket. Jag ser denna utmärkelse som ett tecken på ett erkännande av det arbete som vår svenska BioFINDER studiegrupp utfört och vill tacka hela teamet för deras fantastiska bidrag. Detta pris är en stor motivation att fortsätta och till och med påskynda vår forskning", sa Rik Ossenkoppele vid prisutdelningen.
Läs mer om Nicholas Ashton här och Rik Ossenkoppele här.
En glad Sebastian Palmqvist 2019. Foto: Yanan Li.
2019 års pristagare
Sebastian Palmqvist, överläkare vid Minneskliniken, Skånes universitetssjukhus och docent vid Lunds universitet var 2019 års pristagare.
Läs mer om honom här.
Michael Schöll
2018 års pristagare
Michael Schöll, idag professor i molekylär medicin med fokus på neuroimaging vid Göteborgs universitet, tilldelades priset 2018 och kommenterade då priset så här:
"Priset betyder väldigt mycket, det är ett förtroendebevis från en aktiv förening som representerar dem som jag forskar för — patienterna och deras anhöriga — därför gör mig priset extra glad. Jag känner mig ödmjuk inför utmaningen men inspireras av tidigare pristagare. Flera av dessa kommer garanterat att inneha en aktiv roll i vad som kan i alla fall bli en dellösning för detta enorma samhällsproblem."
Läs mer om Michael Schöll här.
Stina Syvänen tar emot priset av Drottning Silvia.
Foto: Uppsala universitet.
2017 års pristagare
Stina Syvänen, idag professor vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, tilldelades priset 2017. Hon fick det för sitt pionjärarbete som rör förbättrade metoder att avbilda de amyloidklumpar i hjärnan som är typiska vid Alzheimers sjukdom. Hennes forskning handlar om hur man kan förbättra upptaget i hjärnan av antikroppar riktade mot amyloid. Detta kan ha betydelse även för utvecklingen av effektiva läkemedel.
"Jag känner mig mycket hedrad över priset. Vi har under de senaste åren målmedvetet jobbat med nya bispecifika antikroppsformat som är designade för att ta sig in till hjärnan snabbt och i stora mängder. Det är just i hjärnan de behöver vara för att göra nytta. Priset är en bekräftelse på att vårt arbete anses viktigt och är en uppmuntran till att fortsätta vår strävan efter att kunna använda de nya antikropparna kliniskt, så att patienter kan få bättre diagnostik och förhoppningsvis även bättre behandling i framtiden, kommenterade Stina Syvänen priset, som delades ut på Kungliga Slottet i samband med den internationella konferensen Dementia Forum X.
Läs mer om Stina Syvänen här.
2015 års pristagare
Per Nilsson, var sedan sex år verksam vid det ansedda RIKEN Brain Science Institute i Tokyo när han tilldelades priset 2015. En av hans viktigaste upptäckter är att avsaknad av cellens städfunktion — så kallad autofagi — gör att det skadliga proteinet amyloidbeta samlas inuti cellen, vilket kan förklara nervcellsdöden i hjärnan vid Alzheimers sjukdom. Pers forskning har starkt bidragit till förståelsen av orsakerna till Alzheimers sjukdom och därmed till möjligheten att utveckla nya, effektiva läkemedel. Idag är han docent vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska institutet.
Drottning Silvia och forskaren Niklas Mattsson-Carlgren.
2014 års pristagare
Niklas Mattsson-Carlgren var den första forskaren att ta emot "Drottning Silvias pris till en ung alzheimerforskare” 2014. Niklas var vid prisutdelningen verksam i San Francisco och sysselsatt med forskning om biomarkörer och förbättrad diagnostik.
"Jag är mycket stolt över att ha fått det här priset. Alzheimers sjukdom är ett extremt intressant forskningsämne eftersom det är en så vanlig sjukdom som orsakar så mycket lidande. Samtidigt är kunskapsluckorna stora, både när det gäller sjukdomens mekanismer och hur den bäst ska behandlas", kommenterade Niklas Mattsson-Carlgren priset.
Niklas Mattsson-Carlgren är nybliven ledamot i Alzheimerfondens vetenskapliga råd. Läs mer om honom här.